Höstfiske är inte bara sådär tvärgjort

Det kan väl knappast ha undgått någon. Det är höst igen. Denna underbara och bitterljuva årstid. Bitterljuvt för att det är så fantastiskt vackert men samtidigt får man inte göra det som man gillar allra mest – Fiska höstöring en vacker septemberdag.

Förr om åren, eller ja, åtminstone bara för några år sedan var fisket öppet i Västerbottensälvarna till den 14 september. Av olika anledningar har den havsvandrande öringen i Bottenviken haft det tufft under en längre period vilket ledde till att myndigheterna begränsade fisket i älvarna för att skydda så många lekindivider som möjligt. Idag stänger älvarna från och med den 1 september.

p1230984

Nåväl, rent biologiskt och bevarandemässigt tycker jag att det är helt rätt att begränsa uttaget på ett svagt bestånd. Vi glada fiskare, hur gott vi än tror om oss själva, har naturligtvis en påverkan på bestånden. Den påverkan är idag fjorton dagar kortare än tidigare.

Fast, å andra sidan. Sportfiske i älvarna kan ju bedrivas i olika former och med olika syften. Jag menar, ett typ av sportfiske skulle ändå teoretiskt kunna bedrivas under ordnade former i majoriteten av Västerbottensälvarna utan att bestånden riskerar att ta skada. Och ja, ett fiske oavsett form kommer alltid att ha en påverkan både direkt och indirekt på enskilda fiskar eller bestånd. Det är jag medveten om men om vi leker lite med tanken om ett höstfiske i september. En sån där uppradning med för- och nackdelar är ju pedagogisk och illustrativ.

Fördelar

 • Längre fiskesäsong
 • Potentiellt högre intäkter till föreningen
 • Större möjligheter till fisketuristisk utveckling
 • Egentillsyn vid älvarna
 • Större möjligheter till rekreation och friluftsliv

Nackdelar

 • Fisk som krokas riskerar att störas, skadas, dö av direkta- eller indirekta effekter
 • Mer administration för föreningen
 • Högre fisketryck
 • Längre säsong kan leda till ökat slitage på natur, mark och anläggningar

Spontant tycker jag att fördelarna överväger nackdelarna ur den bristfälliga tabellen. Men så där enkelt är det tyvärr inte. Det blir ytterligare mer komplicerat när vi måste väga in andra aspekter. Tänk ett scenario då Fvo Metmasken upplåter sin älv under perioden 1 sept – 20 sept. Fvo vill ge möjlighet till fiske men de tycker att det är viktigt att så många fiskar som möjligt får gå till lek. De inför därför tuffa regler för perioden.

Fiskeregler 1 sept – 20 sept

 1. All fisk måste återutsättas
 2. Fiske med enkelkrok
 3. Obligatorisk fångstrapportering

Busenkla regler, eller hur. Men, vad finns det för för- och nackdelar med detta?

Fördelar

 • Ekologiskt och hållbart fiske
 • Möjlighet att öka kunskapen om fisket genom fångstrapportering
 • Glada fiskegäster

Nackdelar

 • Fisk som krokas riskerar att störas, skadas, dö av direkta- eller indirekta effekter
 • Tuffa regler kräver aktiv tillsyn för att vara verkningsfulla
 • Olika kategorier av fiskare, lokalt boende eller fiskerättsägare som inte respekterar regler utan fiskar efter eget behag. Hänger i högsta grad ihop med tillsyn.
 • Ovilja eller ointresse att rapportera fisk bland olika kategorier av fiskare
 • Arga fiskegäster som inte får slå ihjäl fisk

Okej, även i det här scenariot tycker jag att fördelarna överväger nackdelarna. Men, återigen. Så där enkelt är det tyvärr inte. Det blir ytterligare mer komplicerat, hör och häpna, när föreningen själv ska besluta om ett eventuellt fiske och framförallt i nästa steg om de får myndigheternas godkännande.

p1230857

För det första ska föreningen enas om en gemensam plan. Och tyvärr, det är inte sådär tvärgjort. För att de ens ska vara i närheten att ha en minimal chans att få tillstånd till septemberfiske har myndigheterna bestämt att det måste finnas en förvaltningsplan. Utan en sån blir det inget. Den här förvaltningsplanen ska vara en övergripande plan för lax- och öringförvaltningen i respektive älv. Enkelt sagt så ska den kunna hjälpa en förening att ta kloka beslut. I ett nästa skede ska föreningens årsmöte besluta om regler som inte riskerar att skada eller inverka negativt på bestånden. Det är nu som fiskerättsägarna ska enas och det är inte alltid så där tvärenkelt det heller.

För det andra måste vår högsta myndighet HaV antingen skriva om de nationella föreskrifterna som reglerar fisketiderna i vattendragen eller ge en form av dispens till utökat fiske. Om det är något som inte är tvärgjort så är det definitivt detta. Maskineriet tenderar att gå trögt hos dom stora myndigheterna.

Framtida förvaltningen i våra lax- och öringälvar ska vara beståndsspecifik och naturligtvis vara lokalt anpassad och adaptiv. Den ska också långsiktigt bidra till att utveckla bl a fisketurism. Det har myndigheterna indikerat. Problemet är bara att fiskerättsägarna, alltså de som bestämmer om fisket lokalt, knappt känner till det här. De maler som på i gamla rutiner och vanor.

p1240037

Summering

Jag tror tyvärr att vi är väldigt långt bort innan vi får chansen att fiska i september igen. Enligt vad som diskuteras flitigt i olika forum vore antagligen det bästa att hålla fisket öppet till 14, 20 eller 30 september och därefter stänga älvarna helt och håller för resten av säsongen. Det tycker jag låter sunt. Men problemen och utmaningarna är många innan vi är där. Först måste varje enskild förening kunna visa ansvar för tillsyn, kunskapsinsamling och tillämpning av densamma, vara adaptiv, ha tydliga mål och visioner, ha samsyn bland fiskerättsägarna etcetera. Ska jag vara helt ärlig så har vi knappt någon sådan förening i norr idag. Möjligen har Kågeälvens nedre Fvo de flesta bitarna på plats men de andra, ja de är ljusår bort. Likaså måste myndigheterna mala på i sitt maskineri för att möjliggöra ett septemberfiske. I dagens läge är det fullkomligt omöjligt att försöka förändra något. Sen naturligtvis, det viktigaste av allt. Om vi nu ges chansen, även om det riskerar att ta tid, att äntligen få stå där en septemberafton i Västerbottensälvarna igen. Ja, då är det så innibombens viktigt att du och jag som sportfiskare accepterar och respekterar fiskereglerna. Annars faller liksom allt och det vore ju förargligt. Ja du hör, det här med septemberfiske är inte bara så där tvärgjort.

Här finns HaVs förslag om den framtida laxförvaltningen.

Advertisements

One thought on “Höstfiske är inte bara sådär tvärgjort

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s